Miracle Battle Carddass

Miracle Battle Carddass dragon ball-os kártyajátékhoz ismertető, leírás, szabályzat és magyar fordítások.

Miracle Battle Carddass magyar nyelven

Japán nyelvű Dragon Ball-os kártyajáték magyar nyelvű ismertetővel

Miracle Battle magyarul
Miracle Battle ismertető

A Miracle Battle Cardass japán kártyákat a Bandai 2011-ben indította útjára. Ebben az időszakban jelent meg a Dragon Ball Kai c. sorozat is, mely a Dragon Ball Z rövidített változatának is szokták említeni. A 291 részből álló sorozatot 167 részre rövidítették. Minden olyan tartalmat, amit a sorozat nélkülözhet (filler) kivágtak. Csupán a történet szempontjából releváns tartalmak kerültek kiadásra. A Miracle lapok között nem csak Dragon Ball Kai hanem más népszerű Shounen animék is megtalálhatóak. Ilyen például a Naruto Shippuden, Bleach, One Piece, Hunter X Hunter, Toriko és Gintama. A lapok képességeinek a fordításai folyamatosak, figyeljétek a Miracle Battle Carddass magyar nyelvű frissítéseit.

A kártyákat 2011-től kezdődően lehetett beszerezni japánban, vagy megrendelni külföldi oldalakról. Mára 2020-ban már sajnos nem érhetőek el új kiadások, a gyártással jó pár évvel ezelőtt leálltak. Azonban a rajongók még találhatnak akár ritkább lapokat egyéb aukciós oldalakon vagy akár a gyűjteményemből. A Dragon Ball Kai esetében 17 kiadás jelent meg. Kiadásonként a lapok száma 54 és 100 között mozgott. Így összesen körülbelül 1700 kártya létezik ha a Dragon Ball-os lapokat vesszük alapul.

Hogyan játszuk a Miracle Battle kártyajátékot?

Elsőként nézzük meg, mi mindenre lesz szükségünk a játék során. Több más típusú kártyajátékhoz hasonlóan szükségünk lesz egy paklira.
A pakliban található kártyák száma minimum 40, legfeljebb 60 db lehet. A pakliépítés során más animék-ből, (pl.: Naruto vagy One Piece)  is használhatunk fel lapokat. 
Bármelyik kártyából maximum 3  darabot használhatunk fel.
Jelölőknek a Jump Power  gyöngyöket használjunk, de helyettesíthetjük akár dobókockával is. A kezdőpaklik tartalmaznak eredeti Jump Power-eket, de egy gomb vagy kartonból kinyomtatott “sárkánygömb” is megteszi. Ha sokat játszunk ügyeljünk a kártyák állapotára és még a játszma előtt fűzzük le a lapokat egy sleeve-be. Ha nincsenek védve a sarkai a lapoknak könnyedén lekopnak és veszítenek az értékükből is. Azokat a lapokat, amelyeket nem használok általában egy albumba helyezem, míg a többi egy-egy deck box-ban várja az ütközeteket.

A játék célja, hogyan győzzünk?

Az ellenfelednek vigyél be 5 sebzést vagy ha az ellenfelednek elfogyott a paklija. Sebzést úgy tudsz bevinni az ellenfelednek, ha egy harcosodat kiküldöd támadni. Ha nincsen lent lévő harcosa, aki blokkolná sebzést viszel be. Ekkor a paklijának a felső lapját a Damage Zone-ba kell helyezni. A sebzett lapot mindig felfedve szerepelnek. Abban a pillanatban is veszít az ellenfeled, ha lapokat kellene húznia de elfogyott a paklija. Ekkor a győztes te vagy!

Milyen kártyatípusok vannak?

3 különböző kártyatípussal találkozol a játék során. Karakter lapok, Action lapok vagy más néven technikák és Dramatic lapok. A Dramatic lapokat Field vagy térlapoknak is szokták nevezni. Fontos újításként egy 4. típusú lapot láthatunk a 14. kiadást követően. Ezek a Support lapok, de szokták még nevezni Enchantment, csatolt vagy páncél lapoknak is. Elsőként vegyük sorra mi minden található meg egy karakter lapon!

Karakter lapok

Fentről lefele menjünk sorban végig, mire kell figyelni egy karakterlapnál. Gogeta fog segíteni nekünk ebben.

Energiaforrás | Energy Cost :

Mennyi energiát szükséges elforgatnod, hogy kijátszhasd az adott harcost. Jól látjuk, hogy ez most Gogeta esetében 8.

Költségcsökkentés | Cost Reduction :

Bal felső sarokban a 8-as szám mellett találunk 4 db kék színű téglalapot. Ez azt jelenti, legfeljebb mennyivel kevesebbért lehet kijátszani Gogeta-t. Ez maximum 4-et jelent. A kék szín arra vonatkozik, ha a csatatéren van lent már kék színű harcosod, akkor használhatod a költségcsökkenést. 1 kék harcos esetében 7 energiáért kijátszható Gogeta. 2 db kék színű harcos esetében pedig 6 energia elegendő, és így tovább…

Kártyanév | Card title :

A karakter harcos neve japánul. Akik ismerik a hiragana és katakana japán írásjeleket, kiolvasható Gogeta neve. Így nézne ki: SU-PA-SA-YA-JIN GO-JI-TA. Kicsit magyaros lett, de nézzétek el nekem. 🙂

Dragon Ball-ok száma | Number of Dragon Ball:

A kártya bal oldalán, látunk egy csillagos sárkánygömböt. Ezt a 13. kiadást követően vezették be. Későbbi technikáknál és képességeknél nagy jelentőséggel bír a sárkánygömbök száma is.

Kártya típus és név | Card Type and Name :

A sárkánygömb alatt látjuk a kártya típusát. Korábban említésre kerültek a típusok. Ez lehet karakter, action, dramatic vagy support.
A típus mellett kettőspontot követően látszódik a harcos neve.

Faj | Trait :

A kártya nevétől jobbra található, hogy melyik fajhoz tartozik az adott harcos. Gogeta egyértelműen Sayajin vagy csillagharcosok között találjuk.

Szintek | Level:

A szintek növelésével a harcosunka felerősíthetjük. Az LV. 1 és LV.2 felirat alatt a JP gömbön belül találunk fehér színnel számokat. A számok azt jelentik, hány darab Jump Power szükséges a szintugráshoz.

Harci erő | Battle Power (BP) :

A szintek mellett található 3, 4 vagy 5jegyű szám, amely a harcos erejét mutatja.

Kártya képessége | Card effect:

A harci erő mellett jobbra található japán szöveges leírás. Ennek az ismerete sajnos japán nyelvtudást igényel. A Miracle Battle Carddass képességei magyar nyelven is megtalálható hamarosan. Gyakran figyeljétek a frissítések menüpontot.

Kártyaszám | Card number:

A jobb alsó sarokban található a kártya sorszáma tőle balra a ritkaság. Ritkaság szerint a következőképp csoportosíthatóak a lapok:
C: Common vagy gyakori
UC: Uncommon vagy kevésbé gyakori 
R: Rare vagy ritka
SR: Super Rare vagy szuper ritka
MR: Miracle Rare vagy Miracle ritka
Omega jel: Omega Rare vagy omega ritka. Gogeta is egy Omega ritka lapnak számít.

Action lapok | Technikák

Másodjára vegyük át a technikákat. Az előző elemzéshez hasonlóan fentről lefelé haladunk. SS God Son Goku Kame Hame Ha technikáját láthatjuk a Bill-s movie-ból.

Energiaforrás | Energy Cost :

Mennyi energiát szükséges elforgatnod, hogy kijátszhasd az adott technikát. A csillagon belül látunk egy 3-as számot. 3 db energia szükséges legfeljebb, ha a Kame Hame Ha technikát akarod használni.

Költségcsökkentés | Cost Reduction :

Bal felső sarokban a 3-as szám mellett találunk 1 db fehér színű téglalapot. Ez azt jelenti, legfeljebb mennyivel kevesebbért lehet technikázni.  A fehér szín arra vonatkozik, ha a csatatéren van lent már fehér színű harcosod, akkor használhatod a költségcsökkenést.
1 fehér harcos esetében 2 energiáért kijátszható a technika.

Kártyanév | Card title :

A technika neve japánul. Jobb felső sarokban található. Akik ismerik a hiragana és katakana japán írásjeleket, azoknak jó olvasást kívánok. 🙂 A technikákat is magyar nyelven közzétesszük!

Dragon Ball-ok száma | Number of Dragon Ball:

Jelenleg ezen a lapon nem látunk sárkánygömböt. Azonban a technikák esetében is ugyanott helyezkedik el mint a harcosoknál.

Kártya típus | Card Type:

Songoku kék öve alatt található a típus megnevezés. Korábban említésre kerültek a típusok. Ez lehet karakter, action, dramatic vagy support.  Jelenleg action.

Miracle képesség| Miracle Effect:

A kártya típus alatt található piros szöveg. A játék célja, hogy 5 sebzést bevigyél az ellenfelednek. Ha sebzést követően az eldobott lapodon szerepel a Miracle Effect piros színnel, rögtön kijátszhatod. 

Időzítés| Timing:

Azt jelenti, mikor játszhatod ki a technikát. Ez lehet csata előtt a main phase-ben vagy küzdelem alatt a battle phase-ben. Vannak technikák, amelyeket csak támadáskor vagy védekezéskor tudsz bevetni.

Kártya képessége | Card effect:

Az időzítés alatt található japán szöveges leírás. Ennek az ismerete sajnos japán nyelvtudást igényel. Azonban a kártyák képességei magyarul is elérhetőek lesznek. Gyakran figyeljétek a a Miracle Battle Carddass-hoz tartozó magyar nyelvű frissítéseket.

Kártyaszám | Card number:

A jobb alsó sarokban található a kártya sorszáma tőle balra a ritkaság. Ritkaság szerint a következőképp csoportosíthatóak a lapok:
C: Common vagy gyakori
UC: Uncommon vagy kevésbé gyakori 
R: Rare vagy ritka
SR: Super Rare vagy szuper ritka
MR: Miracle Rare vagy Miracle ritka
Omega jel: Omega Rare vagy omega ritka. A Kame Hame Ha ritka lapnak számít.

SS GOD GOKU KAMEHAME

Dramatic lapok | Térlapok

Harmadikként vegyük át a térlapokat . Szintén fentről lefelé haladunk. Goten és Trunks első nyilvános küzdelméből szemezgetünk most.

Goten VS Trunks

Energiaforrás | Energy Cost :

Mennyi energiát szükséges elforgatnod, hogy kijátszhasd az adott térlapod. Jobb oldalon az ötszögön belül látunk egy 4-as számot. 4 db energia szükséges legfeljebb, ha kiakarod játszani a térlapot. Térlapból mindig csak egy lehet a csatatéren. Ha az ellenfeled kijátszik egy térlapot a tiedé eltűnik.

Költségcsökkentés | Cost Reduction :

Jobb felső sarokban a 4-es szám mellett találunk 2 db kék színű téglalapot. Ez azt jelenti, legfeljebb mennyivel kevesebbért lehet kirakni a térlapot  A kék szín arra vonatkozik, ha a csatatéren van lent már kék színű harcosod, akkor használhatod a költségcsökkenést. 
2 kék harcos esetében 2 energiáért kijátszható a térlap.

Kártyanév | Card title :

A térlap vagy esemény neve japánul. Bal felső sarokban található. Szintén japán nyelvtudás szükséges a megfejtéséhez. 🙂 

Dragon Ball-ok száma | Number of Dragon Ball:

Jelenleg ezen a lapon nem látunk sárkánygömböt. Azonban a térlapok esetében is ugyanúgy működik, mint az előző két típusnál.

Kártya típus | Card Type:

Kid Trunks jobb lába alatt található a típus megnevezés. Korábban említésre kerültek a típusok. Ez lehet karakter, action, dramatic vagy support.  Jelenleg dramatic.

Miracle képesség| Miracle Effect:

A fehér sávban található piros színű szöveg. Hasonlóképp műdökik mint a technikánál. Egy különbség van a kettő között. Ha az ellenfeled sebzést visz be neked és az eldobott lapod egy ehhez hasonló dramatic lap, akkor kézbe veheted. A technikáknál aktiválod, míg a dramatic lapoknál kézbe veszed a lapokat.

Kártya képessége | Card effect:

A miracle effect alatt található japán szöveges leírás. A Miracle Battle Carddass magyar nyelvű frissítéseiben találjátok a kártyák képességeit.

Kártyaszám | Card number:

A jobb alsó sarokban található a kártya sorszáma tőle balra a ritkaság. Ritkaság szerint a következőképp csoportosíthatóak a lapok: 
C: Common vagy gyakori
UC: Uncommon vagy kevésbé gyakori 
R: Rare vagy ritka
SR: Super Rare vagy szuper ritka
MR: Miracle Rare vagy Miracle ritka
Omega jel: Omega Rare vagy omega ritka. Ez a lap egy gyakori lapnak minősül.

Játéktér | Playmat

Mielőtt végigmegyünk a játék mechanikáján nézzük meg a csatateret. A fontosabb kifejezéseket és csatatereket fentről lefele fogjuk végig venni.

One Piece Playmat

Térlapmező | Dramatic Area:

A kép tetején látunk egy téglalapot, de nincsen angol szöveggel jelölve. Japánul van leírva a Dramatic Area. Idehelyezzük a térlapokat, amiből mindig csak egy darab lehet lent.

Csatatér | Field:

Középen helyezkednek el a kijátszott harcosok. Ha support lapokat csatolunk a harcoshoz, szintén itt történik meg.

Energiamező| Energy Zone:

Az alsó sorba helyezzük az energiánkat. Fontos, hogy mindig lefedve tegyük oda a manákat. Természetesen vannak olyan képességek is , amelyek az energiákkal manipulálnak. Erről majd később még olvashattok.

Sebzések| Damage Zone:

Jobb felső sarokban található. Amikor az ellenfeled bevisz neked egy sebzést, a paklid tetejéről helyezz egy lapot ide. Mindig felfedve kerülnek ide a kártyák.

Pakli| Deck:

A Damage Zone alatt található. A teljes paklidnak a gyűjtőhelye, amely 40 és 60 között lehet. Bármelyik lapból maximum 3 ugyanolyat használhatsz fel.

Temető| Trash:

Az eldobott kártyáid erre a helyre kerülnek. Ugyanúgy az elhasznált technikákat is itt gyűjtjük.

 

 

Előkészületek | Játékra fel!

Átvettük az egyes kártyalapokat, a különböző szimbólumokat és a csatateret. Ezért már csak annyi a teendőnk, hogy lépésenként megnézzük mi a játék menete. 

  1. Keverjétek meg a paklitokat, majd az ellenfeled emeljen! Lehetőleg ne ugyanoda tegye vissza lapot! 🙂
  2. Húzzatok 4 lapot! Kevésnek tűnhet, de egész gyors a játékmenet. Higgyétek el elegendő kezdésnek! Egyszer van lehetőséget újra húzni!
  3. Kő papír ollóval, döntsétek el ki kezd!
  4. Utána hadd szóljon!
Játékmenet

Játék fázisai | Turn Order

Jump Power lépés | Jump Power Phase: 

Helyezz egy Jump Power-t (gyöngyöt) egy játékban lévő harcosodra. Ha nincsen játékban harcosod, hagyd ki ezt a lépést.

Laphúzás | Draw Phase :

Húzz egy lapot a paklid tetejéről

Visszaforgatás | Ready Phase :

Forgasd vissza függőleges helyzetbe az összes elforgatott harcosodat és energiádat

Mananövelés |Energy Phase :

Helyezd a paklid felső lapját függőlegesen az energia zónádba. Fontos, hogy a lapot nem nézheted meg. Végig lefedve legye

Főfázis |Main Phase:

Többféle dolgot is tehetsz a fő fázisban. Játsz ki harcosokat, Dramatic lapokat, technikákat fő fázis időzítéssel (Main Phase Timing).

Csata |Battle Phase:

Támadd meg az ellenfeledet, de légy óvatos! Ugyanis ha az ellenfelednek is van harcosa kivédheti a támadásaidat!

Vége a körödnek | End Phase:

Véget ért a köröd. Az ellenfeled lesz a támadó és te válsz védekezővé. 

Son Goku